Nieuws/Buitenland
831485
Buitenland

Iran: vrede in Jemen is mogelijk

In Jemen kan een „duurzame vrede” worden bereikt „als de militaire interventie stopt”. Dat heeft de Iraanse president Hassan Rouhani woensdag gezegd. Saudi-Arabië maakte dinsdagavond bekend te stoppen met het bombarderen van Houthi-rebellen in Jemen. De opstandelingen hebben grote delen van het land ingenomen, met steun van Iran. Saudi-Arabië en Iran zijn aartsvijanden.

Volgens Saudi-Arabië is het tijd voor vredesonderhandelingen. Die moeten leiden tot „een stabiele en veilige toekomst voor Jemen”. Iran noemt het Saudische besluit een „positieve ontwikkeling” en zegt dat er snel humanitaire hulp moet komen.

Ook ex-president Ali Abdullah Saleh was woensdag positief over de toenadering van Saudi-Arabië. „Hopelijk komt er weer een dialoog op gang tussen alle partijen om de problemen op te lossen”, zei Saleh. De aanhang van de ex-president trekt samen op met de Houthi-rebellen.

Ondanks de aankondiging zou de Saudische luchtmacht woensdag een aanval hebben uitgevoerd op de tweede stad van Jemen, Taiz. De Houthi's zouden een deel van de stad hebben ingenomen.

Volgens de Verenigde Naties zijn meer dan 750 mensen om het leven gekomen door de gevechten in Jemen. Ongeveer 150.000 mensen zijn op de vlucht geslagen.