Nieuws
831486
Nieuws

Duitsers aan Nederlandse laadpaal

Nederlandse makers van laadpalen voor elektrische auto's timmeren internationaal hard aan de weg. In Berlijn wordt woensdag de eerste laadpaal afgeleverd door een Nederlands consortium. Drijvende kracht hierachter is netbeheerder Alliander, dat twee dochterbedrijven aan het project heeft werken.

Het nieuwe laadpunt is te vinden bij het Am Köllnischen Park. Het gaat om de eerste van in totaal 220 nieuwe laadpalen die de partijen in anderhalf jaar tijd in de Duitse hoofdstad zullen plaatsen. Berlijners met een elektrische wagen kunnen in hun stad nu al terecht bij circa 300 palen. Dat aantal wordt komende tijd dus bijna verdubbeld.

Het Nederlandse consortium verzorgt tot half 2020 ook het beheer van de laadpunten. In 2016 kijkt de Berlijnse senaat of de stad nog meer palen wil hebben. Financiële details van de opdracht die de partijen begin dit jaar binnensleepten, worden niet naar buiten gebracht.

Er lopen inmiddels meerdere Nederlandse laadpaalprojecten in het buitenland. Het consortium van Alliander is ook in België actief en de betrokken partijen hebben plannen om snel meer laadpunten in Duitsland neer te zetten.

Een ander Nederlands bedrijf, Fastned, maakte vorig jaar bekend dat het meewerkt bij het aanleggen van een grote corridor van laadstations dwars door Duitsland, richting Oostenrijk en Denemarken. Daarvoor heeft het bedrijf ook Europese subsidie gekregen.