Nieuws/Binnenland
831488
Binnenland

Onderzoek naar antidepressiva in moordzaak

Bijwerkingen van antidepressiva hebben mogelijk een rol gespeeld in de zaak van een 35-jarige vrouw uit Apeldoorn die haar twee kinderen doodde. Op verzoek van de raadsman van de moeder gaat een deskundige onderzoeken in hoeverre dat het geval was. De rechtbank in Zutphen heeft zijn verzoek woensdag ingewilligd.

Advocaat Alrik de Haas meent dat bijwerkingen van antidepressiva mogelijk een grote rol speelden in de daad van zijn cliënt. De 35-jarige Aurélie V. bracht op 2 oktober 2013 in haar woning in Apeldoorn haar twee kinderen van zes en acht jaar om. Beide kinderen overleden als gevolg van verwondingen die zij toebracht met een mes.

Antidepressiva zouden bij sommige mensen agressief gedrag of angst opwekken. In deze strafzaak is al onderzoek gedaan naar het medicatiegebruik van V. De raadsman wilde dat de rechtbank Selma Eikelenboom-Schieveld als deskundige zou benoemen voor een mogelijke contra-expertise, net als het gerechtshof in Leeuwarden deed in de zaak tegen Grietje S. Moeder S. doodde in 2012 in een psychose haar zoontje door hem te wurgen.

De rechtbank Gelderland ziet Eikelenboom echter niet als deskundige op dit gebied en schoof een deskundige van de Radboud Universiteit naar voren. De raadsman kan ook zelf een deskundige in de arm nemen, maar dat moet zijn cliënt dan zelf betalen. En dat kan ze niet, zei de advocaat.

De zaak is aangehouden tot 16 juni.