Nieuws/Binnenland
831501
Binnenland

NIEUWS

Armada van Ospreys op de Amstel

Na een ruim vier uur durende tocht vanuit het Friese Heeg, meerden zestien fraaie Osprey-jachten van botenbouwer Wajer & Wajer aan bij het hoofdstedelijke Amstel Hotel, waar de circa honderd opvarenden konden bijkomen met een hapje en een drankje.

De kapitale motorjachten (400.000 tot 700.000 euro) lagen in Friesland ’in winterslaap’, zoals Dries Wajer van de jachtwerf het uitdrukte, en gaan nu over de weg naar de vakantieoorden van de eigenaars. „Er zitten ook vijf nieuwe afleveringen bij. Ze gaan overal naar toe: Genève, Ibiza, Mallorca, Zuid-Frankrijk”, aldus Wajer.

Familiewijnen

De Osprey 38 die koning Willem-Alexander vorig jaar kocht, zat er overigens niet bij. Fleur de Groot, dochter van oud-recyclingondernemer en wijnmaker Dick de Groot, schonk op het hotelterras wijnen van het Zuid-Franse familiewijngoed Domaine de l’Amaurigue. Ze vertelde dat ze sinds een jaar de familiewijnen aan de man helpt te brengen, met name de naar haar vernoemde Fleur de l’Amaurigue.

Amerika

„We gaan het ook in Amerika op de markt zetten”, vertelde ze. De opvarenden en de eigenaren die eigenhandig hun boten naar Amsterdam stuurden, werden aan de wal opgewacht door onder anderen tv-makelaar Harry Mens, automagnaat Rolf Lauret en onroerendgoedman Cor van Zadelhoff. Mens vond het „een goed moment” voor het kabinet om te vallen. „Dan krijgen we verkiezingen waarbij de PvdA wordt weggevaagd. Daar heb je dan vijftig jaar geen last meer van."