Nieuws/Binnenland
831506
Binnenland

Ophef over 'falende' aanpak misdaad Brabant

De politiek wil opheldering over de aanpak van de georganiseerde misdaad in Noord-Brabant. De SP in de Tweede Kamer en diverse partijen in Provinciale Staten eisen duidelijkheid, nadat Omroep Brabant woensdag had gemeld dat het ,,een puinhoop'' is bij de speciale taskforce die drugscriminelen moet bestrijden.

Volgens de omroep beschrijven vertrouwelijke documenten ,,een instantie in ontbinding''. Er zou de afgelopen jaren niets zijn bereikt. ,,We moeten hier echt duidelijkheid over hebben, het is zo'n belangrijk maatschappelijk thema'', zegt fractievoorzitter Marianne van der Sloot van het CDA. De PVV stelt dat ,,criminelen gepakt, gestraft en financieel volledig uitgekleed moeten worden''. ,,Gekissebis moeten we niet hebben'', aldus Statenlid Harry van den Berg.

SP-Kamerlid Nine Kooiman vraagt een debat aan met minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur. ,,Minister eerder gewaarschuwd, hij mag dit uitleggen'', meldde Kooiman op Twitter.

Burgemeester van Tilburg Peter Noordanus, de voorzitter van de taskforce, spreekt ,,met kracht'' tegen dat er grote problemen zouden zijn. Wel erkent hij dat hij in december vorig jaar tegen de politiechef in zijn stad en een officier van justitie heeft gezegd dat ,,het tempo omhoog moet''. ,,Ik heb gezegd: het programma in Tilburg is veel te mager. Ik wil dat er twee keer zoveel zaken worden opgepakt. En dat gaan we ook doen.''

Volgens Noordanus boekt zijn Taskforce Brabant Zeeland juist belangrijke resultaten. Politie en justitie werken erin samen met andere diensten zoals de Belastingdienst en de marechaussee. ,,Vorig jaar hadden we voor 31 miljoen euro aan ontnemingen, in februari is in Etten-Leur een van de grootste drugslaboratoria tot nu toe opgerold, in Bergen op Zoom dezelfde maand een internationaal opererende drugsbende.''

Noord-Brabant betaalt in totaal 2,4 miljoen euro mee aan de taskforce. Statenleden willen weten hoe dat geld is besteed. Volgens een topambtenaar die met Omroep Brabant sprak is daar ,,heel veel ruzie over gemaakt''.