Nieuws/Binnenland
831517
Binnenland

Nog geen grote hinder politieactie op snelweg

De protestactie van de politie op de snelwegen is woensdagochtend in Groningen van start gegaan. Tot aan het eind van de ochtend viel het met de hinder voor het verkeer mee, meldt de ANWB.

Om 07.00 uur vertrokken uit Groningen politiewagens en -motoren voor de estafetteactie die tot 20.00 uur duurt en eindigt in Limburg. DE actievoerders rijden met een gangetje van ongeveer 60 kilometer per uur over de volle breedte van een aantal snelwegen.

Volgens de ANWB liep verkeer erachter hier en daar vertraging op, maar kon over het algemeen wel worden doorgereden.

Actievoerende politievoertuigen gingen af en toe even van de snelweg een parkeerplaats op om het verkeer te laten passeren. Zoals op de A28 bij Beilen waar een stoet van zes kilometer was ontstaan. Het landelijk actiecentrum van de vakbonden zegt dat dit beleid van tevoren is afgesproken om de overlast voor het verkeer niet te groot te laten worden.

Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers nog wel voor hinder op de snelwegen vanwege de acties. Ze kunnen vooral in de loop van de middag rond Rotterdam en in de avondspits in Brabant veel vertraging opleveren.

De actie van de politie is bedoeld om aandacht te vragen voor het cao-conflict met minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie). Eerder waren er op kleinere schaal vergelijkbare 'zwaan-kleef-aanacties', maar die waren buiten de spits en in gebieden waar het minder druk is.