Nieuws/Buitenland
831539
Buitenland

Naam Palestijnse jongen niet op monument

Er is gedoe ontstaan over de naam van een Palestijnse tiener op een Israëlisch herdenkingsmonument. Op verzoek van de familie van de vorig jaar vermoorde Palestijnse jongen Mohammed Khudair wordt zijn naam verwijderd van het monument dat slachtoffers van terrorisme eert.

Maar ook nabestaanden van Israëlische slachtoffers willen dat de naam van Khudair van het monument wordt afgehaald. Zij dreigden uit protest namen van Israëliërs op het monument door te halen tijdens een nationale herdenking woensdag. Op het monument staan in totaal vierduizend namen.

De zestienjarige Palestijn werd door drie Israëli's in brand gestoken uit wraak voor de dood van drie Joodse tieners in de West Bank. Zijn ouders wisten niet dat de naam van hun zoon door Israel aan de lijst met namen op het monument was toegevoegd. Toen ze ervan hoorden maakten ze bezwaar. „We kunnen niet accepteren dat zijn naam staat tussen die van soldaten die zijn familieleden in Gaza, Libanon en West Bank hebben vermoord”, zei zijn vader.

De incidenten leidden vorig jaar tot een uitbarsting van geweld tussen Israel en Hamas.