Nieuws/Buitenland
831561
Buitenland

'Taliban dreigt Kunduz te veroveren'

De Taliban kunnen de macht overnemen in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz. Daarvoor heeft ondergouverneur Hamdullah Danishi woensdag gewaarschuwd. „De toestand is sinds 2002 niet zo erg geweest. De Taliban zijn sterker geworden en ze zullen de hele provincie innemen als onze veiligheidsdiensten geen hulp uit de hoofdstad krijgen”, aldus Danishi.

Nederland heeft tussen 2011 en 2013 de politie in Kunduz getraind. De Nederlanders waren gelegerd op de Duitse basis in de provincie. Eind 2013 vertrokken ook de Duitsers.

De Taliban kondigden woensdag hun lente-offensief aan. Operatie Asm (Vastberadenheid) zou vrijdag beginnen. De extremisten dreigen met aanvallen op „buitenlandse bezetters”, diplomaten, aanhangers van de regering en Afghaanse militairen.

Volgens Dahnishi hebben rijke buitenlandse extremisten Kunduz geïnfiltreerd. Ze hebben volgens hem „betere wapens dan de veiligheidsdiensten”. De gouverneur van Kunduz zou de regering hebben gevraagd duizenden extra militairen te sturen, maar hij zou maar een paar honderd mensen hebben gekregen.