Nieuws
831567
Nieuws

Nederlandse consument geeft flink meer geld uit

Nederlandse consumenten hebben in februari 2,4 procent meer uitgegeven aan goederen en diensten dan een jaar eerder. Dat is de sterkste groei in vier jaar, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. Vooral de uitgaven aan gas, kleding en woninginrichting gingen omhoog.

Het was in februari kouder dan een jaar eerder, en dat zorgde voor een hoger gasverbruik. Brandstoffen zijn weliswaar flink goedkoper dan vorig jaar, maar het CBS corrigeert de consumptiecijfers voor prijsveranderingen. De uitgaven aan overige goederen, waar gas onder valt, stegen op jaarbasis met 7,2 procent.

Kleding en meubelen

De uitgaven aan duurzame goederen, met name kleding en meubelen, lagen 4,1 procent hoger dan in februari 2014. Consumenten besteedden 1,8 procent meer aan voedings- en genotmiddelen en 1 procent meer aan diensten, zoals bijvoorbeeld telefonie, verzekeringen, openbaar vervoer, horeca en de kapper.

Consumentenvertrouwen

Het CBS meldde daarnaast dat het consumentenvertrouwen in april licht is afgenomen vergeleken met de voorgaande maand. Optimisten en pessimisten houden elkaar deze maand precies in evenwicht, waar de positief gestemden in maart nog licht in de meerderheid waren. De daling komt vooral door een minder gunstig oordeel over de economie. Ook de koopbereidheid is iets lager.

Op basis van andere cijfers, zoals de ontwikkeling van de werkgelegenheid, huizenprijzen en beurskoersen, concludeert het CBS desondanks dat de omstandigheden voor de consumptie in april iets beter zijn dan in maart. Vijf van de zes indicatoren waar het statistiekbureau naar kijkt, lieten een verbetering zien.