Nieuws/Binnenland
831597
Binnenland

Burgemeester Den Bosch bedankt Elizabeth II

Burgemeester Ton Rombouts van Den Bosch ontmoet in juni de Britse koningin Elizabeth II. Hij zal het Britse staatshoofd namens zijn stad bedanken voor de ,,inzet en offers'' van het Britse leger en in het bijzonder van de troepen uit Wales die Den Bosch bevrijdden in oktober 1944. Dat maakte de gemeente woensdag bekend.

De stad onderhield in de decennia na de oorlog een nauwe band met Wales en de Welsh, van wie er 146 sneuvelden tijdens de gevechten met het Duitse leger. Zij worden in Den Bosch onder meer geëerd met een monument en hun namen staan in de ramen van het stadhuis gegraveerd.

Daar komt op 11 juni in Cardiff nog een stukje symboliek bij: in het bijzijn van de Bossche delegatie overhandigt koningin Elizabeth die dag een nieuw vaandel aan het legerregiment The Royal Welsh. Op de band waarmee het vaandel vastzit aan de man die het draagt, prijkt het stadswapen van 's-Hertogenbosch.

De Britse koningin reikt het vaandel uit vanuit haar functie van ,,Colonel in Chief''. Burgemeester Rombouts en zijn delegatie zullen haar op de ceremonie ontmoeten. Rombouts noemt het ,,een grote eer dat ook The Royal Welsh blijvende waarde aan onze relatie hechten.''

Ondanks de goede contacten, werd de bevrijding van Den Bosch vorig jaar voor het laatst groots herdacht met veteranen uit Wales en hun familieleden of nabestaanden. Na zeventig jaar zijn er niet veel bevrijders meer in leven.