Nieuws/Binnenland
831601
Binnenland

Advocaten dagen Staat om afluisteren

De inlichtingendienst AIVD moet stoppen met het afluisteren van advocaten. Dat is de inzet van een kort geding dat advocatenkantoor Prakken d'Oliveira en de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) hebben aangespannen tegen de Nederlandse staat, zo bevestigt NVSA-voorzitter Bart Nooitgedagt een bericht in de Volkskrant van woensdag.

De advocaten vinden dat het aftappen van gesprekken met cliënten vooraf door een rechter moet worden getoetst. Ze willen dat de vertrouwelijkheid van die gesprekken op dezelfde manier wordt beschermd als de bronnen van journalisten.

De advocaten van Prakken d'Oliveira staan cliënten bij als Volkert van der G., Samir A. en leden van de Hofstadgroep.

Wanneer het kort geding dient, is nog niet bekend.

In december meldde het kantoor dat de AIVD (oud-)advocaten van Prakken d'Oliveira uit Amsterdam vaak en lang heeft afgeluisterd. Dat bleek volgens het kantoor in december uit een antwoord van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) op een klacht.

De commissie van toezicht voor inlichtingendiensten CTIVD onderzocht die klacht. Volgens de commissie waren er „onvoldoende waarborgen” voor het uitwerken van afgeluisterde telefoongesprekken en e-mails.

Een deel van de getapte informatie was onterecht uitgewerkt. „Het gaat om communicatie die evident niet als relevant voor enig onderzoek van de AIVD kan worden beschouwd. Dit is in strijd met de behoorlijkheidsnormen”, luidde de conclusie van de CTIVD en Plasterk.