Nieuws
831611
Nieuws

VROUW-lezeressen over bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker:

Leeftijd uitstrijkje moet omlaag!

De leeftijd waarop vrouwen de eerste uitnodiging krijgen voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker moet verlaagd worden naar 25 jaar, vindt 79 procent van de VROUW-lezeressen.

Dit blijkt uit een enquête op de website onder ruim 900 lezeressen. Esther Versteeg* (29) is een van de voorstanders van deze stelling. Zij kreeg deze week een slechte uitslag van haar uitstrijkje.

„Het is NIET goed, zei de huisarts aan de telefoon. Ze herhaalde het wel drie keer. Ondertussen kwam er maar één vraag op in mijn hoofd. Heb ik nu kanker?” Die zorg kon de huisarts direct wegnemen, maar toch is Esther geschrokken van haar uitslag: PAP 3B, een ernstige afwijking van de cellen in de baarmoedermond. Ze wordt pas volgende maand 30, maar heeft toch al een uitstrijkje laten doen.

Voorstadium van baarmoederhalskanker

Na de uitslag van het uitstrijkje werd Esther doorverwezen naar de gynaecoloog. Daar bleek dat ze inderdaad een voorstadium van baarmoederhalskanker heeft, in haar geval veroorzaakt door HPV. In veel landen, waaronder België, ligt de leeftijd van de doelgroep die een regelmatige screening op baarmoederhalskanker krijgt, tussen de 25 en 64 jaar. In Luxemburg vindt het eerste uitstrijkje zelfs al plaats bij 15-jarigen.

In Nederland ligt de doelgroep tussen de 30 en 60. Esther vindt dit vreemd. „Het is nu een voorstadium, maar ik had net zo goed al kanker kunnen hebben. Als ik in België had gewoond, was dat eerder ontdekt. Best raar dat iemand in Nederland misschien wel doodgaat, terwijl diezelfde persoon bij de zuiderburen blijft leven.” Als de leeftijdsgrens niet verlaagd wordt, hoopt Esther dat er in ieder geval betere informatievoorziening komt.

---Lees Esther's hele verhaal hier---

Onnodig ongerust

Dr. Leon Massuger, gynaecoloog-oncoloog in het Radboudumc: "In 2016 start Nederland met het bevolkingsonderzoek nieuwe stijl, waarbij vrouwen eerst gescreend worden op het HPV-virus in plaats van op afwijkende cellen. Hierdoor wordt eerder duidelijk of vrouwen risico lopen op baarmoederhalskanker, waardoor jaarlijks 18 sterfgevallen kunnen worden voorkomen. Wel zal een grotere groep ongerust worden gemaakt, omdat zij bericht krijgen dat ze HPV hebben. Terwijl dit helemaal niet hoeft te leiden tot kanker.

Vrouwen tussen de 20 en 30 hebben grotere kans om HPV bij zich te dragen, aangezien zij vaak meer wisselende seksuele contacten hebben dan 30-plussers. Als je de leeftijdsgrens naar 25 verlaagt, wordt de groep vrouwen die je onnodig ongerust maakt dus ook veel groter. Dit is niet alleen psychisch zwaar, maar ook financieel een grote belasting voor de zorg. Dat terwijl baarmoederhalskanker bij vrouwen tussen de 25 en 30 een zeldzaamheid is.

Hoeveel vrouwen wil je onnodig ongerust maken voor die enkeling die te laat wordt onderzocht? Die belangen moet je tegen elkaar afwegen. Ik pleit voor een verlaging van 30 naar 27 jaar. Vrouwen hebben gemiddeld voor het eerst seks tussen hun 14e en 18e. Tel daar de tien tot dertien jaar waarin baarmoederhalskanker zich ontwikkelt bij op, en je ziet dat drie jaar veel verschil kan maken. Ik denk dat de voordelen van verlagen opwegen tegen de nadelen."

*De naam Esther Versteeg is gefingeerd, echte naam bekend bij de redactie

Wat vinden jullie: zouden vrouwen inderdaad op jongere leeftijd al gescreend moeten worden of leidt dat tot onnodige onrust? Praat mee!