Nieuws/Binnenland
831615
Binnenland

Journalisten geven bronnen niet prijs

Nergens werd het contrast tussen de wereld van de rechtspraak en die van de journalistiek duidelijker dan gisteren, tijdens het hoger beroep in het liquidatieproces Passage bij het gerechtshof van Amsterdam.

Daar werden de misdaadjournalisten John van den Heuvel van De Telegraaf en Bas van Hout van onder meer Panorama gehoord als getuigen. Beide journalisten hebben veel artikelen geschreven over de georganiseerde criminaliteit. Het werd een voor alle partijen weinig verhelderende ervaring. Waar het hof, het Openbaar Ministerie en de advocaten van de verdachten erg benieuwd waren naar de contactpersonen van de journalisten, gaven Van den Heuvel en Van Hout hun bronnen niet prijs.

Wat die anonieme bronnen concreet aan de journalisten vertelden, werd al evenmin heel duidelijk, behalve dan dat het resulteerde in reeksen artikelen. Het waren geen expliciete uitspraken, aldus Bas van Hout. „Je gaat niets forceren, anders heb je geen gesprek. Alles wat wordt gezegd, is versluierd. Het zijn heel vaak indrukken, gemixt met belevingen.”

Lees meer: Journalisten gehoord tijdens Passageproces