Nieuws/Binnenland
831637
Binnenland

IS feliciteert familie met dood jihadist

Islamitische Staat houdt er een bizarre manier op na om familie in te lichten over gesneuvelde IS-strijders. De ouders van de Nederlander Omar H., die ondanks een veroordeling tot 1,5 jaar cel naar Syrië wist te vluchten, werden gefeliciteerd met de dood van hun zoon.

Omar H. ontsnapte eind vorig jaar uit Nederland om zich aan te sluiten bij IS. Dat lukte hem ondanks dat het vluchtgevaar bekend was bij alle diensten die zich met zo iemand bezig moeten houden. Eind januari werd hij tot 1,5 jaar cel veroordeeld, maar toen was de vogel al gevlogen.

Vorige week meldde De Telegraaf dat Omar H. onlangs zou zijn gesneuveld in Syrië. Nabestaanden zijn inmiddels op de hoogte gebracht van zijn overlijden.

,,We hebben zijn familie gefeliciteerd. Omar heeft het martelaarschap verkregen waarop hij hoopte", vertelt een andere Nederlandse IS-strijder aan het AD. De medestrijder van Omar heeft telefonisch de familie ingelicht. ,,Het klinkt wreed, maar ik ben blij voor hem en zijn familie."

De 23-jarige H. zou in het noorden van Syrië om het leven zijn gekomen bij gevechten met strijders van de Koerdische PKK.