Nieuws
831651
Nieuws

Treinverkeer Duitsland ontregeld door staking

In Duitsland is het treinverkeer ernstig ontregeld. In de nacht van dinsdag op woensdag hebben machinisten van passagierstreinen om 2.00 uur het werk neergelegd. De staking in het personenvervoer duurt 43 uur, aldus de vakbond van machinisten GDL.

Miljoenen reizigers zijn hierdoor getroffen. De Duitse spoorwegen, Deutsche Bahn (DB), verwacht dat slechts vijftien tot zestig procent van de treinen in de regio (vooral stoptreinen) rijdt, over langere afstanden geldt dat voor ongeveer een derde van de voertuigen. Ook de zogeheten S-Bahn, waarbij elektrische treinen onder meer grote steden met elkaar verbinden, is getroffen. Er zijn vervangende reisschema's ingesteld.

De staking is het gevolg van een slepend conflict tussen de machinisten en de staatsspoorwegen, Deutsche Bahn (DB). De partijen liggen overhoop met elkaar over beloning en werktijden. Dinsdag legden machinisten in het goederenvervoer het werk al neer.

Ook bij onze zuiderburen ligt het treinverkeer plat. Dinsdagavond om 22.00 uur is een staking van 24 uur van start gegaan. Ook treinreizigers van en naar Nederland zijn gedupeerd, omdat ook alle internationale treinen uitvallen. Met de staking protesteert de socialistische vakbond voor de publieke sector ACOD tegen de bezuinigingen door de regering.