Nieuws/Buitenland
831653
Buitenland

'Politieke oplossing Jemen op komst'

In het conflict in Jemen is bijna een politieke oplossing bereikt. Dat heeft althans een hoge leider van de Houthi-rebellen dinsdag gezegd. De verklaring komt kort nadat Saudi-Arabië had aangekondigd dat het stopt met het bombarderen van stellingen van de rebellen in Jemen en dat het tijd is voor vredesonderhandelingen.

Onder leiding van Saudi-Arabië worden al enkele weken bombardementen uitgevoerd door een coalitie van overwegend Arabische landen. Die moeten de opmars tegenhouden van de rebellen die al een groot deel van het land in hun macht hebben.

Zowel de verdreven president van Yemen, Abd-Rabbu Mansour Hadi, als de Amerikaanse president Barack Obama, reageerde opgetogen na de aankondiging van Saudi-Arabië om de luchtaanvallen te staken. Hadi bedankte in een televisietoespraak de „Saudi-Arabische broeders, de moslimbroeders en onze coalitiepartners om legitimiteit te ondersteunen”. Een woordvoerder van het Witte Huis gaf aan dat het hervatting van het politieke vredesproces met hulp van de Verenigde Naties zal blijven steunen, evenals de humanitaire hulp voor de inwoners van Jemen.