Nieuws/Binnenland
831822
Binnenland

Bijleveld minister van Defensie in Rutte III

Den Haag - CDA-politica Ank Bijleveld wordt minister van Defensie in kabinet-Rutte III. Dat bevestigen Haagse bronnen. Bijleveld is nu nog commissaris van de koning in Overijssel.

Het leek er al langer op dat Defensie aan het CDA werd gegund, maar de naam Bijleveld geldt als verrassing. In de wandelgangen rond het Binnenhof werd lange tijd aangenomen Kamerlid en reservist Raymond Knops er minister zou worden. Hij wordt nog steeds getipt voor een post elders in het kabinet.

De 55-jarige Bijleveld was het jongste Kamerlid toen ze in 1989 begon. Ze werd in 2001 burgemeester van de fusiegemeente Hof van Twente. Zes jaar later kwam ze terug naar Den Haag om in kabinet Balkenende-IV staatssecretaris van Binnenlandse Zaken te worden. Ze was verantwoordelijk voor de staatkundige hervorming van de Nederlandse Antillen. Vriend en vijand zien een imposante carrière, waarin weinig smetten zijn aan te wijzen.

De Jonge

Haagse bronnen bevestigen ook dat CDA-wethouder in Rotterdam Hugo de Jonge minister wordt van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De Jonge (40) wordt ook vicepremier. De keuze is opmerkelijk. De Rotterdamse wethouder staat weliswaar alom te boek als politiek talent, maar veel Haagse ervaring heeft hij niet; hij was politiek assistent van de ministers Van der Hoeven en Bijsterveld. Als wethouder viel hij onder meer op door zijn voorstel om verslaafde, psychiatrische of dakloze ouders tot gebruik van anticonceptie te bewegen.