Nieuws
831937
Nieuws

Goboony nieuw platform voor onderlinge verhuur

Airbnb voor caravan en camper

Met andermans camper een stoere roadtrip maken door Nieuw-Zeeland, de Australische outback of rustig toeren richting de Algarve? Met een paar muisklikken is dat te regelen, belooft Goboony, een nieuw Nederlands online deelplatform.

Het onderling verhuren van vakantievoertuigen neemt steeds serieuzere vormen aan. Via een platformsite bied je je voertuig aan, voorzien van een goede beschrijving en foto's. Huurders kunnen zoeken op kenmerken, beschikbaarheid en prijs. Is er een match, dan wordt er gereserveerd en betaald. Daarna is het een kwestie van sleutels ophalen, gáán en uiteindelijk zorgen dat je 'm weer keurig en op tijd inlevert.

Tot voor kort vond onderlinge verhuur vooral op kleine schaal plaats. De eerste serieuze  landelijke aanbieder was Camptoo, dat sinds vorig jaar zowel particuliere caravans als campers verzorgt. Hun aanbod is nog niet reusachtig, maar groeit gestaag.

Zuid-Afrika

Goboony is het jongste landelijke initiatief en richt zich uitsluitend op campers. Ook hier nog geen groot aanbod, maar ze zijn pas net bezig. Het platform wil zelfs zo snel mogelijk internationaal, en komt vanaf juni dan ook met aanbod in Australië, Nieuw-Zeeland en later Zuid-Afrika.

De circa 460.000 caravans en 90.000 campers in ons land worden slechts een paar weken per jaar gebruikt. Niet gek dus dat het 'caravan delen' op steeds meer animo kan rekenen, stelt brancheorganisatie Bovag. ''Het past in de trend van de afgelopen jaren, waarbij het gebruik belangrijker wordt dan het bezit. Net als bij auto's.''

Voor eigenaars biedt het de kans om wat terug te verdienen, onderstreept De Vos. 

Vertrouwen

Heel belangrijk punt is natuurlijk het vertrouwen. Is de caravan of camper wel in zo'n  goede staat als de foto's suggereren? En gaat zo'n huurder wel netjes met je spullen om?

Camptoo biedt tegen meerprijs de mogelijkheid de uitgifte, inname, schoonmaak maar ook verzekering en eventuele schade-afhandeling te laten verzorgen door Bovag-caravanbedrijven. "Je kunt de caravan ook laten stallen, zodat de verhuur eigenlijk kan doorgaan zonder dat de verhuurder er telkens omkijken naar heeft", zegt oprichter Martijn Peeters van Camptoo.

Om alles goed te laten verlopen ziet Goboony hoofdzakelijk toe op zaken als rijbewijs, verzekering, pechhulp en of de camper zijn apk heeft doorstaan. Verder gelooft De Vos in het zelfreinigende vermogen van zijn platform. Zowel verhuurders als huurders moeten een verifieerbaar profiel aanmaken, en worden door elkaar beoordeeld.  "Een rotte peer wordt er dan alsnog uitgevist." 

Papierwinkel

Zowel Camptoo als Goboony werken als 'midle-man', het huurbedrag wordt door hen geïncasseerd en doorbetaald. Eventuele bekeuringen worden naar de juiste huurder doorgestuurd. Verhuurders hebben dus zo min mogelijk papierwinkel.

Maar voor niets gaat de zon op, ook niet bij Camptoo en Goboony. Die laatste rekent een standaard 5% servicefee aan de huurder. Camptoo vraagt €7,50 per huurdag, zónder de dienstverlening van een Bovag-bedrijf. "En wij kunnen een speciale verzekering met verhuurdersdekking per dag aanbieden. De standaard verzekeringen doen namelijk heel erg moeilijk over verhuur als er iets is gebeurd", aldus Peeters.