Nieuws/Binnenland
831991
Binnenland

Aviko onder vuur om barbecuespot

Brandwondenslachtoffers zijn boos op aardappelgigant Aviko. De woede richt zich op een tv-reclame waarin de spot wordt gedreven met een ongelukje tijdens de voorbereiding van een barbecue.

In het filmpje is een weekmenu te zien. Op zaterdag gaat het mis als de mannelijke hoofdrolspeler met twee andere heren de barbecue wil opbouwen. Door gestuntel vat een broek van een van de acteurs vlam. Een ander blust het brandje, waarna het ’slachtoffer’ onder gegniffel van zijn tafelgenoten aanschuift voor het diner: in een kapotte broek in zijn ondergoed. De reclameboodschap eindigt met de boodschap ’Aviko. Elke dag feest aan tafel’.

Brandwondenslachtoffers kunnen er niet om lachen. Zij voelen zich gegriefd door het ’grappige’ tafereel. Jaarlijks lopen enkele honderden mensen verwondingen op tijdens het barbecueën. Enkele tientallen slachtoffers eindigen in een brandwondencentrum.

De Nederlandse Brandwonden Stichting heeft tientallen boze reacties ontvangen. „Het doet mensen ongewild denken aan hun eigen vervelende ervaring”, reageert een woordvoerster. De stichting vindt niet dat de reclame per direct van de buis moet: „We willen in gesprek en kijken of dit op een positieve manier kan worden opgelost.”

Bij de Reclame Code Commissie zijn eveneens klachten binnengekomen. Er volgt op z’n vroegst eind mei een uitspraak. Aviko laat weten met de Brandwonden Stichting in gesprek te willen om een oplossing te vinden. Het bedrijf is niet van plan om te stoppen met uitzenden, maar overweegt wel om de bewuste scène aan te passen. „Het ligt iets gevoeliger dan gedacht.”