Nieuws/Buitenland
832016
Buitenland

Turkije: we delen pijn van Armeniërs

De Turkse premier Ahmet Davutoglu heeft maandag een verzoenende boodschap gestuurd naar Armeniërs. „We herdenken met respect de Ottomaanse Armeniërs die tijdens de deportatie van 1915 om het leven zijn gekomen en delen de pijn van hun kinderen en kleinkinderen”, zei Davutoglu. Komende vrijdag is er een herdenking in Istanbul.

Davutoglu nam het woord genocide niet in de mond. Wel zei hij: „Het is problematisch om alles terug te brengen naar een enkel woord, alle verantwoordelijkheid bij de Turkse natie te leggen en dit te combineren met een taalgebruik van haat.”

Vanaf april 1915 werd de Armeense minderheid in het Ottomaanse Rijk vervolgd. Vrouwen, kinderen en ouderen werden op dodenmarsen gestuurd. Volgens Armenië zijn 1,5 miljoen mensen vermoord en was er sprake van een genocide. Turkije, de opvolger van het Ottomaanse Rijk, spreekt van een lager dodental en vindt dat het niet om een genocide ging. Turkije haalt geregeld uit naar landen en politici die wel zeggen dat het een genocide was.