Nieuws/Binnenland
832023
Binnenland

Waarschuwing voor diabetesmedicijn

Patiënten die het diabetesmedicijn Onglyza gebruiken moeten zo snel mogelijk in overleg met hun arts of ze kunnen stoppen met het middel. Het staat vast dat het slikken van deze zogeheten DPP-4-remmer het risico op hartfalen en zelfs de kans op overlijden vergroot, waarschuwt Hartpatiënten Nederland maandag.

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) oordeelde vorige week dat de informatie over dit product moet worden aangepast vanwege het verhoogde risico op hartfalen. In Nederland gebruiken ongeveer 80.000 mensen het betreffende medicijn.

'Onjuist'

AstraZenica, de producent van Onglyza, noemt de waarschuwing van Hartpatiënten Nederland ongenuanceerd. ,,Het is onjuist dat het gebruik van dit middel het risico op hartfalen en de kans op overlijden zou vergroten'', aldus de producent in een reactie. ,,Dat bericht veroorzaakt onnodige onrust bij patiënten die dit middel gebruiken.'' Volgens AstraZenica kunnen patiënten het geneesmiddel gewoon blijven gebruiken.

Volgens AstraZenica heeft de FDA slechts een advies gegeven over de aanpassing van de bijsluiter nadat studiedata hadden laten zien dat er een afgewogen en acceptabel cardiovasculair risicoprofiel is. Bovendien hebben de Europese en Nederlandse registratie-autoriteiten de studiedata medio 2014 al geëvalueerd waarna aanvullende informatie is toegevoegd aan de samenvatting van productkenmerken, aldus het bedrijf.

De hoofdconclusie van die studie is dat er geen verhoogd cardiovasculair risico is bij gebruik van Onglyza.