Nieuws/Binnenland
832029
Binnenland

54 mensen nog niet naar huis in Heerlen

Als gevolg van de schade door de explosie maandagochtend in de wijk Bekkerveld in Heerlen mogen 54 mensen voorlopig niet terug naar huis. Voor zover ze niet bij familie en kennissen terechtkunnen, wordt voor hen opvang geregeld, zei waarnemend burgemeester Frans Weekers van Heerlen maandag.

Het zal nog zeker een of twee weken duren voor deze mensen, bewoners van 43 woningen, terug mogen, zei Weekers. Deze mensen kunnen onder begeleiding van de brandweer maandagavond nog wat spulletjes uit hun woningen ophalen.

Een aantal andere mensen mag wel terug naar huis. Hun woningen staan wat verder weg van de ontplofte flat. De bewoners werden maandag voor de zekerheid uit hun woningen gehaald.

Drie mensen raakten gewond door de explosie, van wie er een naar het ziekenhuis moest. Dit slachtoffer mag vermoedelijk dinsdag weer naar huis, zei Weekers.

„Mensen zijn aangeslagen vanwege de enorme klap”, zei Weekers, die sprak van „een donderslag bij heldere hemel”. Hij zei blij te zijn dat het met de verwondingen meevalt.

De materiële schade is daarentegen heel groot, aldus de burgemeester. Drie flatblokken zijn zo beschadigd dat terugkeer voorlopig niet mogelijk is. Ook winkels op de begane grond kunnen niet open. In twee andere flatblokken kunnen mensen wel weer terug. Daarnaast is een aantal woningen in de buurt getroffen door rondvliegend materiaal.

De zwaar beschadigde flats en winkels worden dichtgespijkerd.