Nieuws/Binnenland
832037
Binnenland

Verdachte witte heroïnehandel op vrije voeten

De 42-jarige man die verdacht wordt van het verkopen van witte heroïne  in Amsterdam, is op vrije voeten gesteld. Hij mag zijn proces in vrijheid afwachten omdat de rechter niet voldoende ernstige bezwaren ziet om de man in voorlopige hechtenis te houden. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) maandag bekend gemaakt.

Volgens de rechtbank is er onvoldoende reden om hem langer in voorarrest te houden. Er zijn niet genoeg aanwijzingen dat de man wist of had kunnen weten dat hij heroïne verkocht in plaats van cocaïne.

De straatdealer werd in februari vastgelegd door bewakingscamera's toen hij op de Stadhouderskade drugs verkocht aan drie Deense toeristen, die er onwel van werden. De verdachte meldde zich op het politiebureau nadat hij zichzelf had herkend op beelden die in maart op televisie werden vertoond.

Hij beweert dat hij niet wist dat hij witte heroïne verkocht: hij dacht dat hij in cocaïne handelde.

De verkoop van witte heroïne leidde eind vorig jaar tot grote onrust in Amsterdam. Door het opsnuiven van witte heroïne kwamen eind vorig jaar drie Britse toeristen om het leven en werden twintig toeristen onwel. Het is niet duidelijk of de 42-jarige dealer hier iets mee te maken heeft.

Een groots opgezette campagne met matrixborden, posters en folders moest toeristen waarschuwen voor het gevaarlijke goedje, waarvan het opsnuiven kan leiden tot ernstige ademhalingsproblemen en acute ademstilstand.