Nieuws/Buitenland
832041
Buitenland

Koenders: Europees motorblok is aangeslagen

Bij de aanpak van de vluchtelingencrisis is het Europese motorblok fors aangeslagen, na de humanitaire drama's van de afgelopen dagen. Dat stelde minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken maandag in Luxemburg na spoedberaad met andere EU-ministers.

De bewindslieden bogen zich over een lijst met tien voorstellen van de Europese Commissie in Brussel. De commissie wil onder meer het vertrek van boten met vluchtelingen vanaf de Noord-Afrikaanse kust proberen te voorkomen. Ook zouden mensensmokkelaars harder moeten worden aangepakt.

Verder wordt overwogen de EU-missie Triton te versterken, die bedoeld is om bootvluchtelingen richting Italië tegen te houden. Ook kwam het plan op tafel voor veel snellere asielprocedures en snellere terugkeer van mensen die niet kunnen blijven. Het is de bedoeling dat de staatshoofden en regeringsleiders van de EU donderdag op een ingelaste top knopen doorhakken.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) onderstreepte onder meer het belang om mensensmokkelaars stevig aan te pakken. Het gaat daarbij vaak om terroristen of georganiseerde criminelen. Zij verdienen veel geld met bootvluchtelingen, aldus de minister „Het kan hun vervolgens niets schelen of deze mensen levend aan de andere kant van de Middellandse Zee aankomen.”