Nieuws/Binnenland
832042
Binnenland

Gewonden en enorme schade door explosie

Door een explosie in een appartementencomplex in Heerlen zijn maandagochtend drie mensen gewond geraakt, van wie er één naar het ziekenhuis moest. De schade aan het complex en aan omliggende gebouwen is groot. Zo'n 54 omwonenden worden door het Rode Kruis opgevangen, als zij niet bij familie of vrienden terechtkunnen. Het complex zelf is momenteel op één appartement na onbewoond wegens renovatie. Over de oorzaak van de explosie is nog niks bekend.

De ontploffing, die om 8.00 uur plaatshad, was tot in de wijde omgeving merkbaar. „Ik kreeg het dak op mijn kop”, aldus een van de mensen die in de plaatselijke supermarkt op tientallen meters afstand van de flat stond. „De caissière viel om, de ruiten klapten eruit, de deuren blokkeerden, een enorme chaos in de winkel. Buiten leek het wel oorlog.”

De flat, waarin ook winkels zaten, is voor een groot deel verwoest. Ook omliggende huizen en winkels hebben schade. Uit voorzorg zijn tientallen woningen in de omgeving ontruimd. De gewonden vielen buiten, voor de flat waar de explosie plaatsvond. Een van hen is gewond naar het ziekenhuis gebracht. Hij mag vermoedelijk dinsdag weer naar huis, zei waarnemend burgemeester Frans Weekers tijdens een persconferentie.

Het zal nog zeker een of twee weken duren voor de geëvacueerde bewoners van 43 woningen terug mogen. Deze mensen kunnen onder begeleiding van de brandweer maandagavond nog wat spulletjes uit hun woningen halen.

Veel buurtbewoners zijn ervan overtuigd dat hun een veel grotere ramp bespaard is gebleven doordat de ontploffing 's morgens vroeg gebeurde. „Later op de dag is het altijd behoorlijk druk op het pleintje hier, vooral vanwege de supermarkt”, vertelt een omwonende. „Als het later was gebeurd, dan waren er veel meer slachtoffers gevallen. Ik speel vaak met mijn dochtertje op dat veld dat nu vol glas ligt.”