Nieuws/Buitenland
832054
Buitenland

EU-Parlement tegen innovatiegeld in fonds

Het Europees Parlement (EP) ziet het niet zitten om geld dat in de Europese begroting is opgenomen voor innovatie en onderzoek, in te zetten voor het grote EU-investeringsfonds. Maandag stemden de economische en de budgettaire commissie van het EP tegen deze plannen van de Europese Commissie.

Brussel wil een Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI) oprichten om de in het slop geraakte Europese economie aan te jagen en Europa weer aan het investeren te krijgen. Daarvoor had de Europese Commissie 21 miljard euro op het oog uit de begroting en van de Europese Investeringsbank (EIB). Een deel van dat geld was geoormerkt voor innovatie en onderzoek en de EU-parlementariërs voelen er niets voor dat geld te gebruiken.

Bovendien wil het EP dat projecten voor- en achteraf getoetst worden op hun effect op werkgelegenheid en economische groei. Ook moet worden gekeken hoe een project bijdraagt aan het halen van de zogeheten 2020-doelen op het gebied van onder meer klimaat en energie en arbeidsparticipatie.

GroenLinks spreekt over een verbetering en verscherping van het oorspronkelijk plan. Volgens Europarlementariër Bas Eickhout is het goed dat voorkomen is dat er wordt gekort op geld voor onderzoek. Hij noemde het ,,onbegrijpelijk dat de Commissie juist daar wilde snijden''.

Ook voor D66 was dit onacceptabel. ,,Om mee te tellen in de wereldeconomie is investeren in onderzoek en innovatie cruciaal. Zo verbeteren we de concurrentiepostie van Europa'', aldus Europarlementariër Sophie In 't Veld.

Eerder stemden de EU-lidstaten al in met de plannen voor het fonds. Nu kunnen de onderhandelingen tussen de Europese instellingen beginnen.