Nieuws/Binnenland
832057
Binnenland

Zijlstra vergelijkt vluchtelingen met Willem Holleeder

Optimisme rond coalitieoverleg illegalen

Rond de regeringscoalitie van VVD en PvdA heerst groeiend optimisme over de afloop van het al dagen durende overleg over de opvang van illegalen. De top van de twee regeringspartijen spreekt maandagavond vanaf 21.00 uur verder op het ministerie van Sociale Zaken, het departement van vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA).

Bronnen stellen dat het aantal scenario's voor een oplossing inmiddels is teruggebracht tot één. Dat is op basis van de wensen en eisen van de twee partijen opgesteld door staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Asiel. De verwachting is dat een akkoord maandagavond nog niet zal worden bereikt, maar in de komende dagen mogelijk moet zijn.

Maandagmiddag uitte premier Mark Rutte zich positief over het eerste overleg van maandag. ,,We maken stap voor stap vooruitgang'', zei Rutte. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra had even daarvoor gezegd dat het overleg goed was geweest en dat er voortgang wordt geboekt. PvdA-leider Diederik Samsom zei: ,,Het gaat de goede kant op. De sfeer is goed.''

,,We hebben elkaar beloofd dat we er geen nachtwerk van maken'', zei Asscher maandagmiddag. Volgens hem ,,hebben we heel goed met elkaar gepraat'', is er ,,zeker vooruitgang'' en gaat het ,,de goede kant'' op. Maar hij wilde nog niet vooruitlopen hoe een oplossing er uiteindelijk zou uitzien.

De coalitie praat af en aan al sinds vorige week dinsdagavond over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers, die illegaal verblijven in Nederland. VVD en PvdA zijn het daarover faliekant oneens. De PvdA wil illegalen onderdak en eten ('bed, bad en brood') bieden, de VVD is daar op tegen. De liberalen vrezen dat dat meer asielzoekers aantrekt.