Nieuws/Binnenland
832061
Binnenland

Verdachte Valkenburgse zedenzaak blijft vast

De 21-jarige verdachte in de Valkenburgse zedenzaak blijft vastzitten. De rechtbank in Maastricht heeft dit maandag besloten. Raadsman Arthur Vonken van verdachte A. had om vrijlating gevraagd.

Volgens de advocaat zijn in vergelijkbare zaken lichte voorwaardelijke celstraffen opgelegd. A. zit al meer dan zes maanden vast, en dat is volgens Vonken langer dan de veroordeling die hem wacht.

Maar de rechtbank vindt dat de samenleving het niet zou begrijpen als de verdachte vrij zou komen, en er vluchtgevaar bestaat. Justitie verdenkt A. van het mogelijk maken van prostitutie van een zestienjarig meisje in onder meer een hotel in Valkenburg. In deze zaak zijn 56 mannen aangehouden en verhoord. Twee van hen pleegden vervolgens zelfmoord na de publiciteit rond deze zaak.

Volgens Vonken kan van hooguit zeventien mannen worden bewezen dat ze seks met het meisje hadden. Volgens door Vonken aangehaalde verklaringen van klanten vond het meisje dat niet erg; ze genoot er zelfs van. Maar volgens justitie is het meisje zwaar getraumatiseerd.

De rechtbank verwierp een verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) om de tenlastelegging aan te passen. Volgens het OM kan er niet langer gesproken worden van onttrekking aan de ouderlijke macht, aanwezigheid van verdachte bij de seks door het meisje, en afpakken van verdiend geld. Ook is er bij nader inzien geen sprake van dwang of geweld, aldus het OM. Blijft over het mogelijk maken van prostitutie door een minderjarige en mensenhandel, waarop overigens straffen van maximaal vijftien jaar staan.

Maar het OM mag de aanklacht niet veranderen, omdat de zaak al onder de rechter is.

Het OM wil dat A. ter observatie naar het Pieter Baan Centrum (PBC) gaat. De rechter-commissaris buigt zich binnenkort over dit verzoek.

Op 18 juni wordt de zaak vervolgd. Afhankelijk van de vraag of de verdachte al dan niet naar het PBC gaat, wordt het een inhoudelijke of pro-formazitting, besliste de rechtbank maandag.

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");