Nieuws/Buitenland
832063
Buitenland

Brussel wil meer vluchtelingen redden

De Europese Commissie in Brussel wil meer bootvluchtelingen redden die over de Middellandse Zee Europa proberen te bereiken. Dat is een van de voorstellen die de commissie maandagmiddag in Luxemburg presenteerde tijdens spoedberaad met Europese ministers over de vluchtelingencrisis.

De Europese Unie zou haar Triton-missie in de Middellandse Zee kunnen uitbreiden. Met onder meer schepen en vliegtuigen wordt geprobeerd bootvluchtelingen op te sporen en ze tegen te houden. Ook worden ze gered, mochten ze in problemen zijn gekomen.

De commissie presenteerde in totaal tien punten om de crisis zo snel mogelijk te verlichten. Alleen al de laatste dagen verdronken mogelijk meer dan duizend migranten doordat hun vaak gammele of overbeladen boten zonken.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken sloot eerder maandag niet uit dat Nederland een grotere bijdrage gaat leveren aan Triton. Nederland zet op dit moment een kustwachtvliegtuig in. Het toestel voert in ieder geval tot eind april surveillancevluchten uit boven zee.

De Triton-missie, die op 1 november vorig jaar begon, heeft een maandelijks budget van 2,9 miljoen euro. Het commando is in handen van de Italianen. Bij de operatie wordt alleen de zee rond de Italiaanse kust in de gaten gehouden.