Nieuws/Buitenland
832082
Buitenland

'Europa heeft nieuw vluchtelingenbeleid nodig'

Europa heeft dringend een nieuw vluchtelingenbeleid nodig. Dat zegt de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, na de scheepsramp van zondag voor de kust van Lampedusa. Daarbij zijn mogelijk meer dan negenhonderd mensen verdronken.

„We kunnen niet aan symptoombestrijding blijven doen. We moeten erkennen dat we een immigratiegebied zijn en hebben een legale, geregelde, immigratiepolitiek nodig”, zegt hij maandag in de Duitse krant Kölner Stadt-Anzeiger. Hij uit felle kritiek op Europese lidstaten. „Er beweegt niets. En dat ligt niet aan de Europese Unie, maar aan de onwil in de hoofdsteden van EU-lidstaten. Niet alle lidstaten, maar sommige. Hoeveel moet er eigenlijk nog gebeuren voordat het daar eindelijk begrepen wordt?“

Schulz wil concrete maatregelen zien. Er moet met de regering van nationale eenheid in Libië een regeling worden getroffen „om mensen te weerhouden zich in onberekenbare risico's te storten”. De strijd tegen de mensensmokkelaars moet worden opgevoerd. Verder moeten de oorzaken van de vluchtelingencrisis worden aangepakt zodat mensen zich niet langer genoodzaakt voelen te vluchten, zegt Schulz.