Nieuws/Binnenland
832083
Binnenland

'Medicijn zeldzame ziekte moet goedkoper'

Nederland en België gaan samenwerken in een poging de prijzen van dure geneesmiddelen omlaag te krijgen. Ze gaan de onderhandelingen met farmaceutische bedrijven samen voeren. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en haar Belgische collega Maggie De Block hebben daar maandag afspraken over gemaakt.

Ze deden dat in de marge van een EU-bijeenkomst in de Letse hoofdstad Riga. Voor nieuwe dure geneesmiddelen is vaak nog geen concurrerend middel op de markt. Fabrikanten kunnen daarom hoge prijzen rekenen.

Een bijzondere groep wordt gevormd door de zogenoemde 'weesgeneesmiddelen'. Deze medicijnen zijn bedoeld voor zeldzame ziektes, waaraan vaak minder dan 1 op 100.000 mensen lijdt. Doordat het naar verhouding om heel weinig patiënten per EU-land gaat, kan een firma weinig doses van een weesgeneesmiddel verkopen en ligt de prijs vaak zeer hoog. Naar schatting zijn er 8000 'weesziektes' waarvoor maar 150 geneesmiddelen zijn. Ongeveer 30 miljoen Europeanen lijden aan een weesziekte.

Nederland en België kregen onlangs te maken met een zeer hoge prijs van een geneesmiddel tegen hepatitis C. Beide landen onderhandelden toen afzonderlijk en wisten toen een lagere prijs te bedingen. Schippers en De Block zijn ervan overtuigd dat gezamenlijk optrekken tot nog betere resultaten kan leiden: ,,Als we samenwerken, vertegenwoordigen we meer patiënten en kunnen we gemakkelijker een lagere prijs bedingen zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit.'' De twee ministers hopen dan ook dat andere EU-landen zich bij hun initiatief aansluiten.