Nieuws/Binnenland
832089
Binnenland

Nieuwe techniek toont ongevaarlijke plaque

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben een methode ontwikkeld om te voorspellen welke plaque in de halsslagader niet zal gaan scheuren en dus waarschijnlijk ongevaarlijk is. Dit kan artsen in de toekomst helpen betere beslissingen te nemen welke patiënten ze wel of niet opereren aan een dichtgeslibde halsslagader.

Plaquevorming is een proces waarbij vetten zich afzetten en ophopen in de bloedvaten als gevolg van veroudering, leefstijl en verhoogd cholesterol. Daardoor ontstaan vernauwingen in de bloedvaten. Een vernauwing in de halsslagader kan gevaarlijk zijn. Als de plaque scheurt, kan een stolsel ontstaan dat via de bloedbaan naar de hersenen schiet en daar een vat afsluit, met een beroerte als gevolg.

Risico

Als de halsslagader bij een patiënt voor 70% of meer is afgesloten, besluiten artsen vrijwel altijd te opereren; een zware operatie met risico's op complicaties. Zo kan een bloedstolsel losschieten waardoor juíst een hersen- of hartinfarct wordt veroorzaakt.

Ton van der Steen, hoofd Biomedische Technologie. "Veel plaques zijn ongevaarlijk, maar dat konden we tot nu toe niet meten. Daardoor worden waarschijnlijk patiënten geopereerd, terwijl dat niet nodig is. Dit brengt onnodige risico's en kosten met zich mee. De vernauwing zelf veroorzaakt vaak geen klachten."

Om te voorspellen welke plaque niet scheurt, gebruiken de onderzoekers MRI-beelden van de halsslagader. Deze combineren ze met biomechanische berekeningen van onder andere de krachten in de plaque.

Om te kunnen bepalen of echt afgezien kan worden van een operatie is de komende jaren nog meer onderzoek nodig. Veel patiënten die nu nog worden geopereerd kunnen dan wellicht worden geholpen met medicijnen of het verbeteren van hun leefstijl, waardoor de plaques niet verder aangroeit.