Nieuws/Buitenland
832090
Buitenland

Weer twee boten met vluchtelingen in problemen

Italië en Malta proberen de opvarenden te redden van twee schepen die op de Middellandse Zee dreigen te vergaan. Dat heeft premier Matteo Renzi van Italië maandag gezegd. Op het ene vaartuig, een rubberboot, die zich ongeveer 50 kilometer van de kust van Libië bevindt, zijn volgens Renzi 100 tot 150 vluchtelingen. Het andere is een grotere boot met ongeveer driehonderd mensen aan boord.

Bij Rhodos zijn er zeker 93 mensen zijn uit het water gehaald, dertig van hen moesten naar het ziekenhuis. Hoeveel mensen er aan boord waren kon de kustwacht niet zeggen. Het vaartuig kwam uit Turkije. Aan boord bevonden zich volgens eilandbewoners vooral Syriërs. Bij de reddingswerkzaamheden en zoektocht zijn duikers ingezet. De afgelopen 48 uur zijn op Rhodos volgens officiële cijfers 454 migranten aangekomen.

Ook staat er een boot met meer dan driehonderd migranten op het punt te vergaan in de Middellandse Zee. Het kantoor van de  Internationale Organisatie voor Migranten (IOM) kreeg een telefoontje om hulp van een opvarende. „De persoon die belde, zegt dat er meer dan driehonderd mensen op zijn boot zijn en dat hij bezig is te zinken”, aldus de IOM. In de nacht van zaterdag op zondag kapseisde een boot met ongeveer zevenhonderd, en mogelijk zelfs 950 migranten ten zuiden van het Italiaanse eilandje Lampedusa. Slechts enkele tientallen mensen zijn gered. Het is echter niet duidelijk of Renzi mede op dit schip doelde.

 

De Amerikaanse televisiezender SkyNews maakte beelden van de reddingsactie voor de kust van Rhodos.