Nieuws/Buitenland
832107
Buitenland

Verwarde scholier doodt leraar in Barcelona

De dertienjarige scholier die maandag in Barcelona een leerkracht doodde en vier andere mensen verwondde, is psychisch in de war. De jongen wordt in een ziekenhuis onderzocht, meldde de plaatselijke politie.

Die kan hem niet aanhouden in verband met zijn jonge leeftijd. Kinderen jonger dan veertien jaar zijn volgens de Spaanse wet voor hun misdaden volstrekt niet toerekeningsvatbaar en van veertien tot achttien jaar in beperkte mate. Deze wet staat weer ter discussie na het bloedige incident maandag op het Instituut Joan Fuster in de wijk La Sagrera in het noorden van de Spaanse havenstad. Afgelopen week vrijdag kreeg in Engeland een dertienjarige minstens twaalf jaar cel wegens moord.

De jongen kwam in camouflagekleuren gestoken met een soort zelfgemaakte kruisboog, een dolk en een fles met een brandbare vloeistof op school. Hij was een uur te laat en viel eenmaal in de klas meteen de lerares Spaans aan met zijn kruisboogje, die volgens Spaanse media pennen afschoot. De lerares raakte lichtgewond aan het gezicht.

De jongen viel vervolgens ook leerlingen met een dolk aan, onder wie een dochter van de lerares. Toen een leraar uit een naburig lokaal tussenbeide kwam, stak de jongen hem met zijn dolk neer, als gevolg waarvan de leerkracht korte tijd later overleed. Hij viel voor een ander in en gaf pas enkele weken les op de school. Twee anderen leraren en twee leerlingen raakten lichtgewond. De jongen werd uiteindelijk overmeesterd door een gymleraar die hem aan de politie overdroeg.

Volgens een medeleerling die van de gebeurtenissen getuige was, richtte de jongen zich tot zijn klasgenoten met de woorden: „Rustig, jullie interesseren me niet”. Het zou volgens scholieren een rare jongen zijn die veel van wapens houdt. Hij zou eerder gedreigd hebben alle leraren te doden. De school gaat woensdag weer open.