Nieuws/Binnenland
832109
Binnenland

De Pijp eert Oma Toni met marktkraam

In de Amsterdamse Pijp wordt afscheid genomen van de hoogbejaarde Oma Toni (96), die vorige maand in Amsterdam op straat werd neergestoken. Haar overlijden heeft de buurt diep geraakt. Marktverkopers zamelden geld in voor een groot rouwstuk, die nu op een marktkraam ligt.

Voorbijgangers kunnen even stil staan bij een foto van de vriendelijk lachende dame op leeftijd, die zeer geliefd was in de buurt. Ook liggen er veel bloemen en branden er kaarsen.

Mensen kunnen een boodschap achterlaten voor de nabestaanden. Op de website memori.nl zijn al honderden steunbetuigingen voor Oma Toni achtergelaten.

'Vader straffen'

De aanval gebeurde op 19 maart, toen de 96-jarige Toni Heeremans-de Jong achter haar rollator liep in de Govert Flinckstraat in de Amsterdamse Pijp. De dader, de 24-jarige Vino H. uit Arnhem, stak haar meermalen in de buik en sloeg haar. Over zijn motief zei Vino H. dat hij iemand wilde neersteken „om zijn vader te straffen”. Hij meldde zich een uur na de steekpartij zelf bij de politie, met het mes op zak.

Nadat de hoogbejaarde vrouw was neergestoken, wist ze zelf naar huis te komen en de politie te bellen. Ze belandde op de intensive care, waar ze twee weken geleden vanaf kwam omdat het beter leek te gaan. Daarna is ze niet meer thuis geweest, ze is in het ziekenhuis overleden, aldus Schipper. De uitvaart vindt in besloten kring plaats.