Nieuws/Buitenland
832116
Buitenland

'Miljoen migranten op reis naar Europa'

Europees spoedberaad vluchtelingen van start

Ministers van de Europese Unie zijn maandagmiddag in Luxemburg aan hun spoedberaad begonnen over de vluchtelingencrisis. Het overleg over migratie en asiel komt enkele dagen na het jongste grote drama met bootvluchtelingen in de Middellandse Zee, waarbij mogelijk honderden mensen om het leven kwamen.

Aan de Libische kust staan mogelijk tot 1 miljoen mensen klaar om de oversteek naar Europa te maken, volgens Maurizio Scalia van het Openbaar Ministerie in de Siciliaanse hoofdstad Palermo. Scalia zei dat de meeste vluchtelingen en migranten uit Syrië en zwart-Afrika komen. De reis, overwegend door de woestijn, naar de Libische kust kost ongeveer 4650 euro (5000 dollar). De zeereis naar Europa kost 1400 euro per persoon. De dienstverlening houdt daar niet op. Voor geld kan er opvang geregeld worden en een reis naar Noord-Europa over land kost 1400 euro extra, aldus Scalia.

Volgens de VN zijn vorig jaar naar schatting 220.000 mensen illegaal de Middellandse Zee overgestoken. Ongeveer 170.000 van hem landden in Italië.

Voor Nederland schuiven minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) aan. Bij aankomst voor het overleg zei Van der Steur dat hij een moeilijk debat over een heel ingewikkelde kwestie verwacht. Toch hoopte hij op concrete resultaten waarbij ook Nederland „wat” kan bieden. Hij wilde daar verder niet op ingaan.

Koenders sprak eerder op de dag in Luxemburg met zijn collega's over onder meer het Noord-Afrikaanse Libië. Dat ontwikkelde zich als belangrijk doorvoerland voor Afrikaanse migranten door de burgeroorlog.

EU-ministers hopen dat de situatie zich verbetert als er meer stabiliteit in Libië komt. Ook willen zij mensensmokkelaars harder aanpakken. Verder zijn er geluiden om de Europese missie Triton tegen bootvluchtelingen uit te breiden.