Nieuws
832123
Nieuws

'Tesla bijna verkocht aan Google'

Het had niet veel gescheeld, of autofabrikant Tesla zou nu onderdeel geweest zijn van internetreus Google. Het bedrijf draaide in 2013 zo slecht dat oprichter Elon Musk persoonlijk een deal had besproken met Google-directeur Larry Page.

Dat blijkt uit een voorpublicatie uit het aankomende boek Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future op de site van financieel persbureau Bloomberg.

In 2013 ging het niet goed met het bedrijf van de voormalig PayPal-topman. De in 2012 uitgekomen Model S-auto verkocht niet goed, vooral vanwege de slecht mond-tot-mondreclame omtrent de wagen. Veel kopers waren niet tevreden met de afwerking van bepaalde details, zoals de manier waarop de deurhendels gebruikt moesten worden. Daarnaast miste de auto veel extra's die in wagens van concurrenten in dezelfde prijsklasse wel zaten, zoals radargestuurde cruise control en parkeerhulp. Dit zorgde ervoor dat zelfs veel gereserveerde Model S'en uiteindelijk niet verkocht werden.

Toen Musk werd geconfronteerd met de slechte verkopen en de inmiddels bloedrode kwartaalcijfers, besloot hij contact op te nemen met Google-directeur Larry Page. De twee bespraken samen een overeenkomst waarbij Tesla de eerste jaren als onafhankelijk bedrijf binnen Google zou mogen opereren. Ook bedong Musk een cashinjectie voor het uitbreiden van fabrieken.

De deal werd al door de advocaten van de twee bedrijven officieel in elkaar gezet toen de verkopen van de Model S ineens begonnen toe te nemen. Musk had achter de schermen namelijk ook zijn team geïnstrueerd om extreem agressief te zijn bij het verkopen van gereserveerde Model S-wagens.

Tegen het einde van het jaar maakte Tesla zelfs $11 miljoen winst met een omzet van $562 miljoen. De weken daarop verdubbelde de waarde van het aandeel Tesla en besloot Musk om de verkoop aan Google af te blazen en alleen door te gaan.