Nieuws
832124
Nieuws

Wat Zij Vindt | Opinie

Dik en ongezellig

Soms verlang ik naar de jaren 80. Toen we allemaal nog onbekommerd onaantrekkelijk mochten zijn (kijk de foto’s er maar op na: huuuu!). In die tijd hoorde je nog weleens dat ‘dikke mensen zo gezellig zijn’. Tegenwoordig moet je daar écht niet mee aankomen, wegens uiterst NPC: Niet Politiek Correct.

Nu kun je je browser niet openen of er staat diréct een bloedserieus stuk van iemand die vindt dat we overgewicht of obesitas maar gewoon moeten accepteren. Als je te dik bent, kun je er niets aan doen. En iedereen die daar een probleem mee heeft, kan een dikke middelvinger krijgen. De 'inclusiebeweging' noemt men dat met een lelijk woord.

Vol is fijner

Nu ben ik een groot voorstander van acceptatie van van alles en nog wat. Mensen zijn er in alle soorten en maten: gelukkig maar! Zelf vind ik een vol lichaam fijner om naar te kijken dan een graatmager lijfje. En ik heb evenmin maatje 34, dus ik moet sowieso mijn grote mond houden.

Vol is ongezonder

Toch zit me iets dwars in al die vergoeilijkende teksten over dikke mensen. Te zwaar zijn is namelijk ongezond. Het zorgt voor hart- en vaatziekten, diabetes en vruchtbaarheidsproblemen om maar een paar dwarsstraten te noemen. Daar mogen we bést wat van vinden, vind ik. Het schaadt de samenleving. Volgens het CBS zorgt het voor bijna 10 procent van de totale ziektelast, 1,2 miljard aan zorgkosten en 2 miljard aan indirecte maatschappelijke kosten. Dat is nogal wat.

Suiker in leidingwater

En laten we wel wezen: je wordt niet dik omdat er in jouw huis vette lucht naar binnen wordt gepompt. Of omdat er suiker in je leidingwater zit. Je wordt dik omdat je te veel eet en te weinig beweegt. Dat kan talloze oorzaken hebben – die zal ik niet bagatelliseren – maar desalniettemin heb je het grotendeels zelf in handen. En nee, lieve mensen met een schildklierprobleem: over jullie heb ik het niet.

Niet als autisme

Om dan te beweren dat we obesitas moeten accepteren, omdat je er net als autisme niks aan kunt doen... Dan gaat mijn bloed koken, hoor. Autisme is een aandoening die je bij geboorte mee krijgt, waar je dus geen enkele invloed op hebt. Soms is er gelukkig prima mee te leven (zoals we hier kunnen lezen:). Maar in andere gevallen is het een ernstige beperking voor mensen die eraan lijden en hun omgeving.

Geen slachtoffers

Lees goed: ik keur het af als mensen worden afgerekend op hun uiterlijk, maar niemand is er bij gebaat om dikke mensen af te schilderen als zielige slachtoffers van een aandoening buiten hun schuld. Dat is allereerst een belediging voor mensen die echt ziek zijn. En het is geen oplossing voor iedereen die wil afvallen om gezonder te worden, wat toch het streven zou moeten zijn. Op deze manier zie je dikke mensen niet voor vol aan. En ja, dat is een woordgrapje. Maar ik bedoel het uiterst ongezellig.

Wil je meepraten over Wat Zij Vindt? Dan kan dat áltijd onder de artikelen van onze panelleden. Of tweet met ons mee met #watzijvindt!