Nieuws
832139
Nieuws

Vakbond wil vinger in de pap bij beloningsbeleid banken

De FNV wil dat vakbondsbestuurders een plek krijgen in de raad van commissarissen van banken en verzekeraars. Op die manier hoopt de vakbond meer grip te krijgen op het beloningsbeleid in de financiële sector, maakte FNV-bestuurder Carla Kiburg maandag bekend.

Aanleiding van het plan is de recente commotie over salarisverhogingen bij de top van ING en ABN AMRO. De vakbond was fel tegen die besluiten en zoekt manieren om dit in toekomst voor te zijn.

In Scandinavische landen is het al heel gebruikelijk dat bonden deel uit maken van het interne toezicht van bedrijven, stelt Kiburg. Ze wil in gesprek met de politiek in Den Haag om te kijken of dat in Nederland ook in de wet geregeld kan worden. De vakbondsvrouw onderzoekt daarnaast de mogelijkheid om speciale ethische commissies in het leven te laten roepen binnen de banken en verzekeraars. Daarin zouden de bonden ook zitting kunnen nemen.

Er bestaan nu al wel zogenoemde werknemerscommissarissen. Die worden voorgedragen door de ondernemingsraad van een bedrijf. FNV wil echter een stap verder gaan.