Nieuws/Binnenland
832152
Binnenland

'Ramp Heerlen had nog veel erger gekund'

In verzorgingshuis Tobias in Heerlen is het een paar uur na de verwoestende explosie van maandagmorgen een drukte van belang. Medewerkers van het Rode Kruis en slachtofferhulp ontfermen zich over mensen die daar behoefte aan hebben. Buurtbewoners wisselen verhalen uit en laten elkaar foto's zien van de schade in hun huizen.

Iedereen die in de wijk was, schrok zich wezenloos van de knal. Die was niet alleen oorverdovend, maar ook goed voelbaar. „Ik was buiten achter de flat toen de explosie gebeurde”, vertelt een buurtbewoner. „Het was bijzonder krachtig, je voelt meteen dat het heel dichtbij is. Foute boel, dacht ik.” Na de eerste schrik nam hij snel de schade op. Die is behoorlijk: net als bij tientallen anderen sneuvelden alle ramen en ook zijn auto kreeg een voltreffer van het puin.

„Ik ben best een vaste slaper, maar ik was direct wakker”, vertelt Sander Heeren (28). Ook zijn appartement ligt vol glas en het is nog maar de vraag wanneer hij terug naar huis mag. Toch is hij vooral opgelucht. Zijn vriendin en hun baby waren een kwartier eerder vertrokken en bleven dus ongedeerd. „Dat is het belangrijkste. Spullen zijn te vervangen”, zegt Heeren laconiek.

Hoewel drie mensen gewond raakten, van wie een ernstig, zijn veel buurtbewoners ervan overtuigd dat hun een veel grotere ramp bespaard is gebleven doordat de ontploffing 's morgens vroeg gebeurde. „Later op de dag is het altijd behoorlijk druk op het pleintje hier, vooral vanwege de supermarkt”, vertelt Heeren. „Als het later was gebeurd, dan waren er veel meer slachtoffers gevallen. Ik speel vaak met mijn dochtertje op dat veld dat nu vol glas ligt.”

Wie de ravage ziet, kan het er alleen maar mee eens zijn. Rond de puinhopen van het gebouw krioelen agenten, brandweerlieden, asbestdeskundigen en journalisten. Ze bekijken de schade aan het pand. Die is enorm: aan de rechterkant is de hele gevel uit het gebouw geblazen. Het dak is deels ingestort en van de zaken beneden - een kapper, een stomerij, een boekwinkel - is vrijwel niets over.

Gelukkig stond het appartementencomplex vrijwel leeg. Slechts één appartement aan de kant die nog intact is, werd bewoond.

De omwonenden zitten nadat ze van de schrik zijn bekomen nog met twee grote vragen: wat heeft deze immense explosie veroorzaakt? En wanneer mogen we weer naar huis?