Nieuws
832190
Nieuws

'In 2016 weer Nokia-smartphones'

Nokia mag zijn smartphonetak dan aan Microsoft verkocht hebben, het weerhoudt de Finnen er niet van om achter de schermen door te gaan met de ontwikkeling van nieuwe, eigen smartphones. Volgens re/code keert Nokia in 2016 terug op de smartphonemarkt.

In 2011 werd ex-Microsoft-topman Stephen Elop de CEO van Nokia en hij beloofde het in moeilijkheden verkerende bedrijf van de ondergang te redden. Aan de hand van Elop stopte Nokia de ontwikkeling van het Symbian-besturingssysteem en richtte het zich volledig op Windows Phone. Niet veel later maakte Elop bekend dat de complete mobieltjestak van Nokia zou worden ingelijfd door Microsoft. Die overname is een feit en de bekende Lumia-lijn van Nokia wordt inmiddels onder Microsoft-vlag verkocht.

In Finland bleven een aantal onderdelen van Nokia achter. Onder meer de kaartenmakers van Here Maps en de ontwikkelaars van Nokia's Android-tak, Nokia Technologies. Uit de stal van Nokia Technologies komen nu slechts twee producten. Een launcher-app voor Android (ZLauncher) en een tablet (Nokia N1). De N1 wordt in China gemaakt en vermarkt en volgens re/code gaan de nieuwe smartphones van Nokia op een zelfde manier aan de man gebracht worden.

Een terugkeer op de smartphonemarkt kan om juridische redenen overigens pas op zijn vroegst in 2016. Toen het 'oude Nokia' door Microsoft werd overgenomen, kregen de achterblijvers een verbod op het maken en uitbrengen van smartphones met de merknaam Nokia.