Nieuws/Binnenland
832201
Binnenland

Explosie in flat Heerlen

Een flat in Heerlen is zwaar beschadigd door een explosie.

De bovenste verdieping van de vier etages tellende flat aan de Van Weerden Poelmanstraat is compleet weggevaagd. Er zijn drie gewonden gevallen van wie één ernstig. Het zwaargewonde slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht. De anderen twee konden door de huisarts worden behandeld.

Het deel van het flatgebouw stond leeg. „De appartementen waren onbewoond in verband met een renovatie”, liet een woordvoerder van woningcorporatie Wonen Zuid, de eigenaar van de huurflat, weten.

De explosie veroorzaakte veel schade aan de flat en ook aan omliggende huizen. Uit voorzorg zijn tientallen woningen ontruimd. De bewoners worden opgevangen in een zorgcentrum in de buurt. „We willen er zeker van zijn dat alle woningen veilig zijn. Pas als dat zeker is, mogen de mensen terug naar huis”, aldus de zegsman.

Het Rode Kruis helpt gedupeerde bewoners van de explosie in Heerlen. Medewerkers gaan de mensen bijstaan die hun huis vanwege de schade hebben moeten verlaten. Het gaat om zo'n veertig onwonenden. „We gaan de bewoners helpen met hun vragen en zullen ze waar nodig doorverwijzen. Sommigen kunnen bijvoorbeeld voorlopig niet terug naar hun huis.”

'Het leek wel oorlog'

De ontploffing - vermoedelijk door een gasexplosie -  had plaats tegen acht uur vanochtend. In de wijde omtrek gingen ruiten in woningen en winkels aan diggelen. Ook raakten puien van woningen in de buurt beschadigd. Getuigen spreken van een „enorme knal”. Een van hen stond in de plaatselijke supermarkt aan de kassa, toen het op enkele tientallen meters afstand gebeurde. „Ik kreeg het dak op mijn kop”, zei hij. „De caissière viel om, de ruiten klapten eruit, de deuren blokkeerden, een enorme chaos in de winkel. Buiten leek het wel oorlog.”

In totaal zouden negen appartementen van de flat vernield zijn.

 

De regionale omroep L1 heeft een livestream.

Later meer.