Nieuws/Buitenland
832215
Buitenland

Proces tegen top Gouden Dageraad verdaagd

Het proces tegen de leiders van de Griekse extreem rechtse partij Gouden Dageraad is maandag kort na de opening verdaagd tot 7 mei. Een van de verdachten had geen advocaat, meldde de staatstelevisie. Hem moet een verdediger worden toegewezen en die moet de tijd krijgen zich in te werken.

De verdachten worden beschuldigd van het lidmaatschap van een criminele organisatie. Sommigen worden ook beschuldigd van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel en ongeoorloofd wapenbezit. Onder de verdachten zijn partijleider Nikolaos Michaloliakos en verscheidene voormalige en huidige parlementsleden. Bijna honderd advocaten staan de verdachten bij.

Volgens de staatstelevisie was de rechtszaal in de extra beveiligde gevangenis in Korydallos, een voorstad van de havenstad Piraeus, maandag overvol. De rechtbank zal daarom op 7 mei ook besluiten of het proces in een grotere ruimte moet worden voortgezet.

Bij de opening van het proces waren de meeste verdachten niet aanwezig. De verwachting is dat de zaak maanden in beslag kan nemen. Bij de parlementsverkiezingen begin dit jaar behaalde Gouden Dageraad 6,3 procent van de stemmen, goed voor zestien zetels. Zij werd daarmee de derde partij in het parlement.