Nieuws/Binnenland
832224
Binnenland

EHBO’ers in de rij na oproep in krant

Het Nederlandse Rode Kruis heeft voorlopig weer voldoende armslag om grote evenementen te begeleiden. De recente oproep in deze krant om snel het ernstige tekort aan EHBO-vrijwilligers aan te zuiveren, heeft geleid tot zeker duizend aanmeldingen.

Daarmee beschikt de hulporganisatie nu over zo’n 9000 EHBO’ers. Er zijn de komende tijd grote publiekstrekkers, waarbij veel hulpverleners nodig zijn, zoals de in Utrecht startende Tour de France, Sail in Amsterdam, de Nijmeegse Vierdaagse en de Dam tot Dam loop.

Het Rode Kruis zegt verheugd te zijn over dit grote aantal nieuwe aanmeldingen. „Toch zouden we er nóg zeker duizend goed kunnen inzetten, ook voor hulpverlening bij rampen en calamiteiten”, licht Rode Kruis-woordvoerder Merlijn Stoffels toe. Wat volgens hem opvalt in de toestroom van aanmeldingen is dat de meerderheid vrouw is. Ook zijn onder de nieuwe EHBO’ers veel jonge mensen onder 30 jaar. De meeste aanmeldingen komen uit Noord- en Zuid-Holland.

Daarnaast krijgt de hulporganisatie steeds meer verzoeken om ook bij kleinere evenementen de EHBO te verzorgen. Binnenkort zullen er al nieuwe hulpverleners worden ingezet bij Koningsdag en Dodenherdenking en Bevrijdingsdag .