Nieuws/Binnenland
832227
Binnenland

Tachtig jaar Hoge Veluwe

Dit jaar viert Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe haar 80-jarig bestaan. Tijd voor een feestje dus.

Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe, de nalatenschap van het echtpaar Kröller-Müller, bestaat 80 jaar. Vanaf 26 april, de dag van oprichting, zijn er verschillende activiteiten rondom het jubileum. En dat begint met het Jubileumconcert aankomende zondag, georganiseerd door het Nationaal Jongeren Orkest.  

Biografie Anton Kröller

 

Centraal in het jubileumjaar staat de presentatie van de biografie van Anton Kröller, geschreven door bedrijfseconoom Ariëtte Dekker. Anton Kröller is één van de meest vergeten ondernemers uit de Nederlandse geschiedenis. Hij was echter één van de machtigste, maar ook meest omstreden zakenlieden van zijn tijd.

Een weekend op expeditie

Op zaterdag 6 en zondag 7 juni zijn er gratis bij te wonen lezingen. Ariëtte Dekker vertelt over haar onderzoek naar Anton Kröller en de net gepubliceerde biografie. Eva Rovers, de biografe van Helene Kröller-Müller, geeft een lezing over Antons echtgenote. Primatoloog Jan van Hooff, onder meer bekend van zijn optredens in De wereld Draait Door kan als geen ander vertellen over het hoe en waarom van het gedrag van dieren. De lezingen worden zowel op zaterdag als zondag gegeven. Hoewel de lezingen gratis zijn (exclusief entree Park), dient er wel via de website gereserveerd te worden. Jonge bezoekers kunnen tijdens dit weekend deelnemen aan de Junior Natuur Expeditie; een evenement vol spannende, leuke en leerzame onderzoekjes en proefjes in de natuur. Individueel of onder leiding van een natuurgids ontdekken de kinderen spelenderwijs de geheimen van de natuur. 

Geschiedenis Hoge Veluwe

 

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is, samen met het zich in het Park bevindende Kröller-Müller Museum, de nalatenschap van Anton en Helene Kröller-Müller. Het echtpaar kocht vanaf 1919 stukken grond aan om een landgoed te stichten. Anton ging er graag jagen, terwijl Helene haar tijd grotendeels besteedde aan het aanleggen van een indrukwekkende collectie moderne kunst. Omdat het bedrijf van Anton, WM Müller & Co, gedurende de crisis van de jaren dertig in financieel noodweer terechtkwam, werd het landgoed in 1935 ondergebracht in een stichting. Nu, tachtig jaar later, is het levenswerk van het echtpaar nog altijd een van de meest populaire recreatieve bestemmingen van Nederland. www.hogeveluwe.nl/jubileum