Nieuws/Buitenland
832232
Buitenland

Koenders: dit mag niet meer voorkomen

Een vluchtelingenramp zoals die van afgelopen weekeinde in de Middellandse Zee mag niet meer voorkomen. Dat benadrukte minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken maandag in Luxemburg. Hij gaat daar met zijn collega's in spoedberaad over maatregelen.

„Het is een verschrikkelijk humanitair en politiek drama. Daar mag ook niet van worden weggekeken. In ieder geval mag dit niet weer voorkomen. Daarvoor moet alles in het werk worden gesteld”, aldus Koenders. Hij erkende dat dit al eerder is gezegd na vergelijkbare drama's.

De minister pleitte dan ook voor een heel pakket maatregelen, waaronder een betere aanpak van mensensmokkel. Maar er moet ook naar de situatie in het Noord-Afrikaanse Libië worden gekeken, stelde Koenders. Dat land, waar een burgeroorlog woedt, geldt als belangrijke sluis voor bootvluchtelingen naar Europa.

Koenders sloot niet uit dat Nederland een grotere bijdrage gaat leveren aan de Europese missie in de Middellandse Zee die boten probeert tegen te houden en vluchtelingen probeert te redden als het misgaat. Nederland doet op dit moment met een kustwachtvliegtuig mee aan de Triton-missie. Het vliegtuig voert tot eind april surveillancevluchten uit boven zee, op zoek naar boten met migranten erop. „We gaan in ieder geval bij voorbaat niets uitsluiten”, aldus Koenders.