Nieuws/Buitenland
832233
Buitenland

Oud-SS'er (93) berecht voor hulp bij moorden

De 93-jarige oud-SS'er Oskar Gröning staat vanaf dinsdag terecht voor hulp bij de moord op minstens 300.000 Hongaarse Joden in het concentratiekamp Auschwitz. De rechtbank in de Noord-Duitse plaats Lüneburg heeft tot eind juli 27 zittingsdagen voor de zaak uitgetrokken. Het kan een van de laatste grote Auschwitz-processen in de geschiedenis worden. Volgens zijn advocaat zal Gröning, ook wel de 'boekhouder van Auschwitz' genoemd, zelf op de aanklacht reageren.

Justitie verwijt Gröning dat hij op de perrons van Auschwitz bagage van Joden en andere gevangenen heeft opgeruimd. Hij telde het geld en stuurde het naar de SS-centrale in Berlijn. Gröning kan voor de rechter worden gebracht, omdat de Duitse justitie sinds 2011 niet meer eist dat verdachten direct bij de moorden in de nazikampen betrokken moeten zijn geweest. Het is voldoende dat zij ertoe hebben bijgedragen dat het moorden kon doorgaan.

Volgens het Openbaar Ministerie wist Gröning dat de meeste gevangenen die in het kamp arriveerden, direct na aankomst in de gaskamers zouden worden vermoord en heeft hij het naziregime economisch geholpen.

Om juridische redenen is de aanklacht tegen Gröning beperkt tot de zogeheten “Hongaren-actie' in de zomer van 1944. Zeker 137 transporten met Hongaarse Joden kwamen toen in Auschwitz-Birkenau aan. Van de ongeveer 425.000 mensen in de treinen zijn er zeker 300.000 om het leven gebracht. Als Gröning schuldig wordt bevonden, kan hij een gevangenisstraf van minstens drie jaar krijgen.

Gröning werd op 10 juni 1945 door de Britten gevangengenomen. Hij zat enige tijd vast in een vroeger concentratiekamp voor hij in 1946 naar Groot-Brittannië werd overgebracht. Hij was daar dwangarbeider, tot hij naar Duitsland mocht terugkeren. Gröning heeft in het openbaar degenen bekritiseerd die de Jodenvervolging ontkennen.