Nieuws
832248
Nieuws

Groningen 70 jaar bevrijd

De bevrijding van Groningen duurde van vrijdag 13 april tot en met maandag 16 april 1945. In het kader van '70 jaar bevrijding van Groningen' zijn er verschillende activiteiten. Er zijn verschillende activitieten en een maand lang mini-tentoonstellingen in dertig etalages, horeca en andere bijzondere locaties.

Bij winkels, horeca en andere locaties langs de route die de geallieerden aflegden komt het verhaal van de bevrijding tot leven via foto's en objecten die zijn overgebleven van de bevrijdingsstrijd.  Zo is er bij de VVV-winkel op de Grote Markt een foto te zien van een verwoeste Noordzijde van de Grote Markt en zien bezoekers feestvierende bevrijde Groningers in de Poelestraat bij woonwinkel Woonn. Met behulp van een routekaart kunnen bezoekers deze mini-exposities gratis bezichtigen. De routekaart is vanaf 10 april gratis verkrijgbaar bij de VVV op de Grote Markt en in de deelnemende winkels. De expositie 'Sporen van de Bevrijding' loopt t/m 10 mei 2015.

'70 jaar bevrijd'

 

In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is de tentoonstelling '70 jaar bevrijd' te zien. De bevrijding van Groningen duurde van vrijdag 13 april tot en met maandag 16 april 1945. De geallieerden en de bevolking betaalden een hoge prijs. In de strijd kwamen 110 Groningers om tijdens de gevechten, 43 Canadezen sneuvelden. Naar schatting 300 Duitse soldaten, Nederlandse en Belgische SS’ers, SD’ers en NSB’ers vielen in de strijd. In deze tentoonstelling wordt de bevrijding in april 1945 per dag belicht, en de impact die de bevrijding heeft gehad op de inwoners van de stad.

http://www.noordelijkscheepvaartmuseum.nl

Spelen in bezettingstijd

Op zaterdag 11 april gaat in Speelgoedmuseum Kinderwereld in Roden de thematentoonstelling 'Spelen overwint alles, 1940-1945' van start. Spelen is van alle tijden, dus ook in bezettingstijd. In die tijd veranderde autootjes in legerjeeps en –tanks, zeilbootjes en oceaanstomers in vliegdekschepen en onderzeeërs en de gewone vliegtuigjes worden vervangen door bommenwerpers. Het oude vertrouwde Ganzenbord moet plaats maken voor het Dictatorspel . Het film- en fotomateriaal spreekt voor zich:  spelen met je pop op een berg bommen, het kleine meisje dat ineens verpleegster wil worden, het jongetje dat de wacht houdt bij zijn houten paardje op wieltjes en de zeepkistenrace op straat.

Spelen overwint alles, 1940-1945 is te bezoeken tot 1 november 2015.

museumkinderwereld.nl