Nieuws/Buitenland
832261
Buitenland

Belgische partij wil liever Uber dan bus

De taxidiensten van Uber zijn een beter alternatief dan de belbus en sommige buslijnen. Dat vinden althans de leden van de Vlaamse politieke partij CD&V, schrijven zij zaterdag in een opiniestuk in De Morgen.

Uber heeft het niet makkelijk. Het taxibedrijf wordt vrijwel overal ter wereld gedwarsboomd bij het uitrollen van haar diensten. Met name Uberpop, waarbij klanten via een app taxiritjes kunnen aanvragen bij particulieren, is een doorn in het oog van overheden en taxichauffeurs. Vrijdag nog kregen drie Nederlandse snorders een boete van 1500 euro.

Maar de CD&V ziet wel wat in het Amerikaanse systeem. „Je hoeft er niet flauw over te doen: Uber is een beter alternatief dan de belbus”, stelt parlementslid Dirk de Kort, die ook wel wat ziet in het vervangen van sommige buslijnen. „In plaats van te wachten op die ene bus, kijk je op je smartphone of er een taxi in de buurt is.”

„CD&V wil dat De Lijn (het bedrijf verantwoordelijk voor het stads- en streekvervoer in België) een slagkrachtig en publiek bedrijf blijft. Maar als Uber bepaalde, afgelegen bussen kan vervangen, dan kan De Lijn de basislijnen met een hogere frequentie bedienen. Op die manier zullen uiteindelijk meer mensen gebruik maken van het openbaar vervoer”, vervolgt De Kort. Die vindt wel dat Uber dan akkoord moet gaan met een „minimaal wettelijk kader” en op een eerlijke manier moet concurreren.