Nieuws/Binnenland
832296
Binnenland

Bontes: van scheepswerf tot Tweede Kamer

Louis Bontes begon zijn politieke carrière op Europees niveau. In juli 2009 werd hij lid van het Europees Parlement voor de Partij voor de Vrijheid (PVV). Na elf maanden zei hij Brussel vaarwel en maakte hij de overstap naar het nationale politieke toneel. Sinds juni 2010 is Bontes actief in de Tweede Kamer.

De loopbaan van de geboren Rotterdammer begon echter ver van de politiek. De nu 59-jarige Bontes werkte op scheepswerven in het Rijnmondgebied. Later werd hij politieagent in zijn geboorteregio. Binnen het politiewezen klom hij op tot districtscommandant van de Veiligheidsregio. Hij was verantwoordelijk voor industriële veiligheid in het haven- en industriegebied van Rotterdam. In 2009 maakte Bontes de overstap naar de politiek, waar hij zich bleef bezighouden met veiligheid.

Na een kort jaar bij de EU, was Bontes vooral te vinden in Den Haag, waar hij zich als Kamerlid richtte op onder meer politie, civiel- en bestuursrecht en terrorismebestrijding. Eind oktober 2013 werd Bontes uit de PVV-fractie gezet, omdat hij kritiek leverde op de partij van voorman Geert Wilders. Hij richtte, na een korte tijd onafhankelijk Kamerlid te zijn geweest, de groep-Bontes/Van Klaveren op met ex-PVV'er Joram van Klaveren. Die partij werd in 2014 omgedoopt tot Voor Nederland (VNL).